Praktikus csaptelep megoldások

Milyen csaptelepet érdemes vásárolni?

A csaptelepek mindenkinek ismerős felszerelései a háznak. Nem csak a fürdőszobában, de a konyhában is szerves részét teszik ki a berendezésnek. Legfőbb feladatuk a víz irányítása és megfelelő hőmérsékletűvé alakítása. Azonban sok kérdés merülhet fel, amikor az ember konkrétan a döntés előtt áll, hogy vásároljon is egy darabot. Mivel mindenki ismeri a legnépszerűbb fajtákat, és bizonyára van már egy meglévő egykaros vagy kétkaros preferenciája is, ezért ezek részletezésére most nem szeretnék kitérni. Helyette nézzünk meg néhány olyan megoldást, ami különböző okokból jó megoldás lehet a szorult helyzetekben is. Különböző modellek vagy kialakításukban a mindennapitól eltérő darabok ezek, amiket azonban mégsem bonyolult beszerezni, csak egy kisebb háttérismeret kell hozzá.

A legjobb konyhai csaptelep

Sok otthonban még mindig a hagyományos magas nyakú csaptelepet látom a konyhában. Ezzel nincs is gond, de az emberek egy része nem is tudják, hogy a hagyományos fejnél létezik egy sokkal jobb megoldás is. Ez pedig a szórófejjel rendelkező csaptelep. Alapvetően a zuhanyfej elképzeléséhez hasonlít ez is, azonban normál esetben még a rendes konyhai csaptelepként viselkedik. A legtöbb ilyenben van, azonban van egy kis csavar: ki is lehet húzni a helyéről. Így sokkal szélesebb lesz a feladatkörének lehetősége, a könnyebbé válik általa a mosogatás, az élelmiszerek és egyéb dolgok elmosása. A zuhanyfejre hajazó vég szintén remek megoldás. Azt gondolnánk, így a vízsugár nem lesz elég erős ahhoz, hogy eltávolítsa a szennyezéseket, azonban épp az ellenkezője ennek. A finom cseppek könnyebben jutnak be a nehezen hozzáférhető helyekre is, és sokkal könnyebbé, gyorsabbá és összességében véve praktikusabbá válik vele a munka. Nézzük meg például a saláták példáját, ahol a levelek közé a kis cseppek sokkal könnyebben jutnak be, és képesek megtisztítani azokat az ott ragadt portól. A másik példa erre a gyümölcsök mosása. Ott van például a ribizli, amiben előszeretettel élnek különböző bogarak és rovarok. Ezért nagyon alaposan el kell mosni, ami egy ilyen praktikus csaptelepnek nem jelenthet gondot. A finom cseppek bejutnak a ribizliszemek közé, és a nem kívánatos vendégektől is meg tudnak így szabadulni.

A 10 fokban döntött csaptelep

Ez a csaptelep talán kevésbé ismert. Akadnak olyan mosdók, amelyek kialakítása nem a legelőnyösebben történt. Így előfordulhat, hogy kompromisszumokat kellene kötnünk a csaptelep választásakor is. Ez konkrétan egy nagyobb nyakat, egy másik modellt jelentene. De nem feltétlenül kell a mosdó kialakítása miatt alább adnunk a terveinkből, ugyanis sokszor már egy 10 fokban döntött csaptelep is megfelelőmegoldásként funkcionálhat, amivel már könnyen moshatunk kezet anélkül, hogy az egész fürdőszoba úszna utána a vízben.

A termosztátos csaptelepek

A termosztátos csaptelepek (https://www.ventil.hu/csaptelep) nem lehetnek ismeretlenek sok ember számára. Ezek segítségével könnyedén nagyobb összeget spórolhatunk a számlákon. Talán nem is figyeli az ember, hogy egy-egy fürdés vagy alapos kézmosás, mosogatás során milyen sok vizet és áramot elhasznál csupán arra, hogy a megfelelő hőmérsékletet eltalálja. Ez sokszor egy percig is eltarthat akár, ami sok felesleges vizet jelent, ami lefolyik a csatornába anélkül, hogy konkrét hasznát vettük volna. Azonban gondoljuk el, milyen lenne, hogyha a csap magától találná meg a tökéletes hőmérsékletet anélkül, hogy nekünk állítanunk kellene rajta, keresgélve a megfelelő hőmérsékletet. Nos, a termosztátos csaptelep pontosan erre képes. Egy jó beállítás, ami akár állandó is lehet. Ez persze nem akadályoz meg bennünket abban, hogy utána saját ízlésünk szerint változtassunk a hőmérsékleten. Az ilyen modellek gyakran alkalmaznak gyermekzárat is, ami hasznos segítség lehet minden kisgyerekes háztartásban. Nem is gondolnánk, hogy a kézmosásban is megsérülhet a kisgyermek, de bizonyos csapok tűzforró vizet is képesek előállítani, amiből égési sérülés is lehet, hogyha az ember nem figyel eléggé. Egy ilyen darabbal azonban beállíthatunk egy maximum hőmérsékletet, ami fölé nem lehet menni, így pedig baj sem lehet a csap használatából, és még a számlákon is spórolhatunk a használatával.

A többfunkciós csaptelepek: minden egy helyen

Sokszor előfordul, hogy az ember egy kisebb lakást tud csak megvásárolni vagy bérelni. Sőt, a kisebb fürdőszoba még nagyobb házak esetében sem ritka látvány. Sokszor annyira kicsi az a hely, hogy tulajdonképpen a mosdókagylónak és a kádnak nincs is szüksége külön csaptelepre, ilyenkor pedig érdemes lehet olyan darabot választani, ami egyetlen mozdulattal elforgatható egyik funkcióból a másikba.

Láthatjuk tehát, hogy sok különböző megoldás létezik a csaptelep tekintetében. Ez még természetesen csak a jéghegy csúcsa, ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, az az interneten kutatva még sok érdekes információra bukkanhat, ami nagyban megkönnyítheti a választást. Érdemes tehát tovább keresgélni, amíg az ember nem talál egy tökéletes megoldást.

Scroll to top