huto-pic3

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

A hűtőszekrény kiválasztásának folyamata

A hűtőszekrény kiválasztása sosem egyszerű feladat, hiszen számos funkció, kialakítás és nagyság is befolyásolhatja a döntésünket, csak úgy, mint egy megbízható márka megtalálása és persze az ár sem mindegy a döntés szempontjából. Ez a cikk most egy kis segítségként szeretne utat mutatni mindazok számára, akik bajban vannak a választás során, és segítséget keresnek. Nézzük is meg, hogy mely kérdéseket érdemes megfontolni. A hűtőszekrény választása egy hosszú időre szóló döntés, éveken keresztül fogjuk ezeket a termékeket használni, így jól kell választanunk.

A hűtőszekrény kialakítása: szabadon álló vagy éppen beépített?

Talán ez az első olyan kérdés, amelyet meg kell fontolnunk, hiszen ez két nagy kategóriára bontja az összes hűtőt. Természetesen ez kevésbé az ízlés dolga, sokkal inkább a lehetőségeinkhez mérten kell ilyen esetben döntenünk. Hogyha azonban valaki még csak építi a konyhát és lehetősége van választani, akkor nézzük meg, melyiket érdemes beszerelni.

huto-pic1

A döntés persze mindenkinek a saját igényeitől is függ, egyik nem jobb, mint a másik pusztán a kialakítás szempontjából. A szabadon álló hűtőszekrényt mindenki ismer már, nagy előnye, hogy egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba, és már működik is, nem kell aggódnunk a használatát illetően. Hogyha elromlik, akkor tudunk szerelőt hívni, aki könnyen és gyorsan hozzá tud férni a hátuljához, és orvosolni tudja a problémát.

A beépített hűtőszekrény már kicsit nehezebb dió ebből a szempontból, az egész konyhát a termékhez kell igazítanunk, és sokszor a karbantartás sem lesz olyan egyszerű, mint ahogy azt elvárhatnánk. Persze nem is pénztárcakímélők ezek a termékek, hogyha ez is szempont a választás során. Nagy előnyük azonban, hogy rendkívül korszerű kialakítással rendelkeznek, találhatunk nagyon nagy térrel rendelkező darabokat, külön polconkénti hőfokot tudunk beállítani, és a határ a csillagos ég. Nem ritka az sem, hogyha valamelyik oldalán jégkockákat tudunk varázsolni az italunkba. A korszerűség nem csak a kialakítás és a funkciók tekintetében jelenik meg, hanem összességében is egy nagyon modern és divatos lehetőségről beszélünk, ami egy 2021-es új lakás amerikai konyhájából elengedhetetlen. Előnyei közé tartozik továbbá, hogy segítségével spórolhatunk a hellyel, beleolvad a szekrénysorba, így sokkal tágabbnak tűnhet számunkra az egész konyha, és nem kell attól tartunk, hogy az éles sarkokba verjük majd a lábujjunkat.

Kombinált vagy sima hűtőszekrény?

Általában kombinált, tehát fagyasztórésszel ellátott hűtő berendezést szoktunk vásárolni, hiszen így két legyet ütünk egy csapásra. A nehezebb dió inkább az, hogy melyik rész kerüljön alulra és melyik legyen felül, gondoljuk alaposan végig, hogy melyik számunkra az ideális kialakítás. Az arányok tekintetében is lehet elképzelésünk, sokszor csak egy egészen apró fagyasztórész is lehet, míg máskor a termék felét is kiteheti a nagysága. A sima hűtőszekrény azok számára lehet ideális megoldás természetesen, akiknek van otthon saját fagyasztóláda vagy fagyasztószekrény, mert nagyobb mennyiségű fagyasztandó dolgot szeretnének tárolni, így azonban a hűtő felett vagy alatt lévő fagyasztórészre már nem feltétlenül van szükségük.

huto-pic2

A hűtőszekrény fogyasztása

Természetesen a hűtőnk fogyasztása sem elhanyagolható szempont, hiszen folyamatosan be lesz kapcsolva, egész nap fogyasztja az áramot. A jobb darabok fogyasztása miatt nem sokat kell aggódnunk, nem fogja nagyon megterhelni a számkákat, sem a hálózatot. Honnan is tudhatjuk azonban, hogy megfelelő lesz-e egy bizonyos termék fogyasztása? A háztartái eszközök fogyasztásuk tekintetében kategóriákba lettek sorolva, melyben az ábécé első betűi jelentik a legjobb készülékeket. Hogyha igazán fontos számunkra a költséghatékonyság, akkor ajánlott az A+ és A jel termékeket megvásárolni a fogyasztás tekintetében.

A hűtőszekrények egyéb paraméterei

Sokszor számíthat a választás során a márka. Olyan darabokat érdemes vásárolni, amelyekről tudjuk, hogy elég elterjedt és viszonylag régi az országban és esetleg azon kívül is. Így, ha valamilyen gondunk lesz a későbbiek során a termékkel, és a garanciát már sajnos nem tudjuk igénybe venni, akkor is találhatunk olyan szerelőt könnyedén, aki segítségünkre tud lenni, mert jól ismeri a fajtát. Azért is fontos a megbízhatóság ilyen téren, mert így az alkatrészeket is valószínűleg könnyen be tudják szerezni a számunkra, nem kell külföldi szállításra várnunk akár heteket is, és addig konzerven élni.

A hűtőket egyébként számos egyéni szempont szerint is ki tudjuk választani, sok olyan funkció van, amelyek megkönnyíthetik az ételek tárolását vagy tartósabbá tehetik azt. Különösen figyeljünk oda ezekre, hiszen megkönnyíthetik a mindennapi életünket, a tartósabb tárolási lehetőségekkel pedig sok pénzt spórolhatunk, hiszen nem kell folyamatosan kidobnunk az élelmiszereket.

Érdemes tehát minden apró kis részletet figyelembe vennünk, és jól megfontolnunk a választást, hiszen hosszú ideig választunk hasznos társat magunknak.

Scroll to top