Mire figyeljünk a szemcsepp alkalmazásánál?

Mikor használandó a szemcsepp?

Az egészséges szemápolási rutinhoz hozzátartozik ezeknek a készítményeknek a használata. Szükséges lehet szemfertőzés miatt, a gyógyulás elősegítéséhez, de sokszor egyszerűen a hidratáláshoz, a száraz szemek ellen használjuk. A készítmények többsége rögtön hat, ezért helyileg alkalmazandó fennálló panaszok esetén. Ez történhet szemészorvos vagy gyógyszerész javaslatára, glaukóma, kötőhártya-gyulladás, vagy más fertőzés esetén. A szemszárazságra kapható cseppek nem vénykötelesek. Amennyiben egyszerre több készítményt is használunk, szigorúan kövessük a használati utasításokat, az orvosunk előírásait, mert így elkerüljük a nem kívánatos mellékhatásokat. A rutin azért is fontos, mert a különböző készítményeket más-más időközönként, sorrendben, a nap bizonyos időpontjaiban kell alkalmazni.

Kötőhártya-gyulladás esetén, amely egy bakteriális fertőzés, antibiotikumos szemcseppet szoktak felírni, amelynek használata mellett kerülni kell a kontaktlencse viselését, mert az a fertőzés rosszabbodásához vezethet. Bizonyos készítmények a lencsék károsodását is okozhatják.

A szezonális allergiák okozta kellemetlen érzés gyakran csillapítható speciális, antihisztaminos szemcseppekkel. A pollen, a por és a házi kedvencek szőre viszkető, vörös és vizes szemeket okozhatnak. Vény nélkül kapható cseppekkel a tünetek, mint a viszketés és vörösség, kordában tarthatók, megszüntethetők.

Egyre gyakoribb panasz az úgynevezett számítógépes látás szindróma, amely a túlzott képernyő előtt töltött idő által okozott száraz szemeket jelenti. Segítséget nyújthatnak különböző műkönnyek, nedvesítő szemcseppek a panaszok fennállása esetén.

Mire figyeljünk a szemcsepp használatakor?

A készítmény használata előtt mindig alaposan mossunk kezet! Érdemes a készítményen található rögzítő gyűrűt eltávolítani, hogy elkerüljük annak szembe esését. Szuszpenziós fajta használatánál ne felejtsük el a tubust alaposan felrázni. A cseppentés előtt hajtsuk hátra a fejünket, egyik kezünkkel húzzuk le az alsó szemhéjunkat, a másikba pedig tartsuk fejjel lefelé a tubust. Nézzünk felfelé, majd vigyázva, hogy a cseppentő ne érjen a szemünkhöz – és semmi máshoz sem – csepegtessünk egyetlen cseppet a szemhéj alatti árokba. Néhány másodpercig még ne mozogjunk, tartsuk csukva a szemünket, majd óvatosan pislogjunk párat, hogy a gyógyszer el tudjon oszlani.

Milyen szemcsepp fajták kaphatók a gyógyszertárakban, drogériákban?

Ma már rengeteg különböző szemcsepp kapható. Ha szúr, ha viszket, ha száraz, ha vörös – minden problémára létezik kielégítő megoldás. A szemnek készült gyógyszerek alkalmazása történhet orvosi javaslatra, gyógyszerész ajánlására, vagy enyhébb tünetek esetén saját elhatározásra is. Bizonyos körülmények szükségessé teszik a használatot. Ilyen pl. a kontaktlencse viselése, az allergia, a különböző szemet értintő fertőzések, a monitor előtt töltött túlzott idő. A szem egy rendkívül érzékeny szerv, amely folyamatosan reagál a környezeti hatásokra. Egy poros szellő, egy virágzó növény, a túl meleg levegő, klóros víz – rengeteg tényező lehet a probléma forrása. Súlyos tünetek esetén mindenképp forduljunk orvoshoz!

A leggyakrabban vásárolt szemcseppek egyike a műkönny. Száraz, irritált szemeket sok minden okozhat: hosszas monitornézés, dohányfüst, szél, por, klíma, kozmetikumok, hormonváltozás, bizonyos betegségek, allergiák vagy egyes gyógyszerek használata. A műkönny a panaszok enyhítésére, a sérült könnyfilm, valamint a kötő-és szaruhártya sejtjeinek regenerálódását segíti elő. Ilyen gyógyszerkészítményeket akár online, a https://eoptika.hu/kategoriak/szemcsepp.html oldalról is beszerezhetünk.

Antibiotikus szemcseppekkel különböző szembetegségeket szokás kezelni. Ilyenkor gyakran csak az egyik szem érintett. Az antibiotikus készítmények alkalmazása nem csak a fertőzés megszüntetésében játszik szerepet, hanem egyúttal a felülfertőzést is megakadályozza. Ezeknek a cseppeknek a többsége vényköteles, csak orvosi utasításra alkalmazható.

Mi a teendő, ha a szemcsepp allergiás reakciót vált ki?

A cseppek használata különféle mellékhatásokkal járhat, ezért cseppentés előtt figyelmesen olvassuk el a mellékelt betegtájékoztatót, amelyből azt is megtudhatjuk, mi a teendő a különböző panaszok megjelenése esetén. Tudományosan alátámasztott, hogy a használati gyakoriság és a mellékhatások kialakulása között összefüggés van, így, ha esetben szemszárazságra alkalmazzuk a készítményt, figyeljünk arra, hogy ne vigyük azt túlzásba! A tartósítószerek körüli vita miatt a legtöbb gyártó már a kevésbé toxikus anyagokat preferálja. Így például a higanyderivátumok, az alkoholok, a parabének és a klórhexidin, a zöld hályogra használt cseppekbe pedig többnyire Polyquad és kvaterner ammóniumvegyületek kerülnek. Tartósítószermentes változatok is vásárolhatók. Ezek elsősorban azok a gyógyszerek, amelyek hosszabb ideig tartó alkalmazásra fejlesztettek ki.

Scroll to top