Mi az a murva és mitől függ a murva ár?

Murva ár: mi az a murva?

A murva ár sok szemponttól függ, de mielőtt ezekről szó esne, járjuk körül azt, mi az a murva és mire tudjuk felhasználni. A murva egy olyan üledékes kőzet, amely a felszíni anyagok, főleg tengeri növények és állatok maradványainak aprózódásából áll. Szilárd szerkezetét főleg a mészkő és a dolomit adta, amelyek megjelenéséért is felelősek. Fehér-szürke színét ezeknek a kőzetanyagoknak köszönheti.

Murva ár: mi történik a bányában?

A fentebbi bekezdésben nagyon sok fogalom elhangzott, amelyek valószínűleg ismerősek, de nem biztos, hogy egyből eszünkbe jut, miért és honnan. Az üledékes kőzetnek például azokat a kőzetanyagokat nevezzük, amelyek a természetes üledékgyűjtőben lerakódott üledékből képződnek. Ilyen gyűjtő a folyó-, tó- és tengermeder. Üledékes kőzetnek számít a lösz, a kősó, kálisó, mészkő, dolomit és kőszén. Ezek más-más alkategóriába tartoznak. Kettőről már szó volt. A mészkő egy egyásványos kőzet, amelyben a kalcium-karbonát dominál. A dolomit pedig egy olyan karbonát ásvány, amely kalcium-magnézium karbonátból épül fel. Ezért is nevezzük a murvát is karbonátos kőzettörmeléknek. Ami a murva árat illeti, a természet nem mindig végez alapos munkát a laza kőzetek aprózásával, ezért hozzájárul az is, hogy az ipari méretben történő bányászás után a kitermelt törmeléket mesterségesen zúzzák, majd osztályozzák a szállítás és felhasználás előtt. Tehát ezek mind olyan költségek, amelyek a végső murva árnál megmutatkoznak majd. Nem egyszerűen kitermelésről van szó, hanem többlépcsős utómunkáról, ami logisztikai szempontból is összetettebb.

A murva ár másik tényezője a bányászás helye. A kitermelési helye a fellelhetőség és a szállítás szempontjából is meghatározó. Murvát csakis kizárólag mészkőhegységek közelében létesített bányákban lehet találni és bányászni. Ez speciális összetételének tudható be, amelyről fentebb részletesen szó esett. Magyarország ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, mert nagyon gazdag a magas minőségű lelőhelyekben. Székesfehérváron, Budakeszin, Piliscsabán és számok másik helység közelében működnek bányák. Éppen ezért az ország nem szorul importra, ami a murva ár szempontjából igen kedvező. Az már kevésbé, hogy speciális berendezésre van szükség a munkálatokhoz.

Murva ár: milyen formában kapható?

A murva kitermelése olyan a kőzet igényeihez igazított törő- és osztályozó berendezésre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a frissen kitermelt, ömlesztett anyagot rögtön a darabolás után osztályozni és szállítani lehessen. Ezek a berendezések egy meg nem szakított folyamatot hajtanak végre, amely után semmilyen más munkafolyamatra nincs szükség a felhasználásig. Ez az úgynevezett ömlesztett vagy osztályozatlan murva. Találkozhatunk vele poros murvaként is, mert a murvapor is megtalálható benne. iváló és stabil alapozás készíthető ezzel utak és autóbeállók számára, hiszen a legkülönfélébb méretű kavicsok miatt sokkal jobban ülepszik és tömörödik, mint a kizárólag nagyméretű úti murva.

A murva ár eltérő abban az esetben, ha a kitermelt kőzet nem esik át osztályzáson, hanem kisebb-nagyobb tömbökben szállítják tovább az ömlesztett kőzetanyagot. Ha történik osztályozás, akkor többféle típusról beszélhetünk, amelyeknek más-más felhasználási módja van.

A 2-5 milliméteres szemcseméretű ágyazó murva népszerű díszítő kőzet díszkertekben, sziklakertekbe, virágágyásokhoz, vagy akár kaspókba vagy cserepekben töltőanyagként, de térkövezéskor is hasznos segédanyag. Nevét is innen kapta, ugyanis kiváló, könnyen szintezhető alapot biztosít a térkövek lefektetéséhez, anélkül, hogy akadályozná a szellőzést és a vízelvezetést. Fuganyílások töltésére is alkalmas.

Az 5-12 és 12-20 milliméteres szemcseméretű zúzalékot kerti murvának nevezzük. Alapvetően kétféle méretkategóriában kapható, de utóbbit néhány helyen díszítő murvaként fogjuk megtalálni. Ez a legnépszerűbb fajta, mert méretéből adódóan nagyon sokrétű felhasználást biztosít. Rendkívül egyszerű vele dolgozni és emellett a speciális kialakításának köszönhetően a kavicsok formája jól idomul egymáshoz, tehát jól tömörödik és idővel szilárd, biztonságosan járható, ugyanakkor mutatós felületet képez. Ezáltal kitűnő alternatíva járdákhoz, autófeljárókhoz, beállókhoz, kerti ösvényekhez, ágyásokhoz, nagyobb sziklakertekhez, tavakhoz, parkolókhoz vagy kisebb vízelvezetőkhöz. A legtöbb esetben ezt a típust láthatjuk parkokban, temetőkben és emlékműveknél is.

Harmadik típus az úti murva, amely 20-55 milliméteres nagyságú szemekből áll és, ahogy a neve is mutatja, rendszerint mellékutak, kocsi beállók, néhány esetben járdás alapjául szolgál. Nagy szemnagysága miatt korlátozott a felhasználhatósága, viszont szilárd felületet képez, s így meggátolható a talaj-, illetve útsüllyedés. A szemek méretükből adódóan nagy teherbírású felületeket alkotnak, ezért megfelelő számítások mellett olyan utak hozhatók vele létre, amelyen a teherautók is tudnak közlekedik, mégsem áll meg rajta a víz és a sár.

Murva ár: végösszeg

A murva ár teljes, amelyet végső soron fizetni fogunk a vásárlandó mennyiségtől fog függeni. Ehhez pontosan ki kell számolni azt, mennyi anyagra van szükség, milyen szemcseméretű az ideális a munkához. Általános probléma az, hogy szinte lehetetlen kiszámolni négyzetcentiméterre pontosan, mennyi az annyi. Hozzávetőlegesen egy köbméternyi murva nagyjából 10 négyzetméternyi felületre lesz elegendő 10 centiméteres vastagságban. Ez azonban nagyon sok mindentől függ, viszont kiindulási pontnak elegendő. Amennyiben a szemcseméret az, amiben nem tudunk dönteni, válaszuk a kerti murvát, mert azzal nem lőhetünk mellé. Az árhoz hozzácsapódik majd a szállítási költség, amely okozhat meglepetéseket. A hozzánk legközelebb eső kitermelőhelyről hozassunk.

Scroll to top