Acana: mit tud ez az eledel?

Prémium tápok és az Acana

Amikor állateledelről van szó, akkor már nem csak rossz, átlagos, prémium, hanem szuperprémium besorolást is megkülönböztetünk. Az Acana az utóbbiba tartozik. Na de mit tud egy eledel, ami szuperprémium, azon kívül, hogy természetesen valamivel drágább a többinél? Egyre elterjedtebb, hogy néhány gyártó a prémium fölé lövi a termékeit, de vásárlóként mi csak annyit tudunk, hogy ez jobb lehet, mert itt a szuper jelző a prémium előtt. Sok mítosz a prémium tápokat már nem övezi, mivel mind az állatorvosok mind a tenyésztők igyekeztek meggyőzni a kutyatulajdonosokat arról, hogy márpedig kiemelt minőségű tápra igen is szükség van. Sőt, kötelezőnek kellene lennie. Ha a tulajdonosok ezt betartanák, vélhetően kevesebb ételintoleranciás és alultáplált kutyus lenne. A baj sokszor nem is szemmel látható és későn derül ki. Amikor már a kutyának komoly, visszafordíthatatlan baja van, és a legjobb állatorvosok sem tudnak segíteni neki. Az Acana csak egy a sok olyan magas minőségű eledelgyártó közül, akik komolyan veszik a feladatukat. Vásárlóként azonban ajánlás nélkül kezdünk elveszni a lehetőségek közül. Ezért fogjuk most górcső alá venni ezt a gyártót is.

Alapvetően nincsen arra szabály, hogy a prémium és a szuperprémium termékeknek jobb minőségű összetevőkből kellene készülnie. Még szigorúbb szabályzásról sem igen beszélhetünk. Ezért a gyártók saját koncepcióik szerint fektették le ezeket, ami viszont a vállalatok között erős különbségeket is jelent. Így vagy úgy, de végül is ezek a termékek a polcra kerülnek.

Az Acana hitvallása

 Az Acana az eledelek kifejlesztésénél abból indultak, hogy a háziasított kutya őse a szürke farkas, míg a kacska a keleti vadmacskától származik. Ez a tenyésztői munkának köszönhetően mára több száz fajtát eredményezett, amelyek belső működése keveset változott. Eszerint a kutyák és a macskák emésztőrendszerének felépítése megegyezik vadon élő őseikével, ezért tápanyagszükségletük sem változott az elmúlt idők során. Egyik termékében az Acana pontról pontra lemásolta ezt az evolúciós étrendet, hogy biztosítson minden szükséges tápanyagot kedvenceink számára. Ez rengeteg húst, mérsékelt szénhidrátot és alacsony glikémiás terhelést jelent. A farkasokból kiindulva ez reálisnak tűnik. Köztudott, hogy a vadászó farkas, miután elejtette zsákmányát a gyomorral kezdi az elfogyasztást, amely tartalmazza mindazt, amit a növényevő préda korábban megevett, de még nem egészen emésztett meg. Így állati eredetű táplálékon kívül növényi eredetű tápanyagokhoz is hozzájutott. S ezek fontosak is voltak az étrendjében. A macskákkal ellentétben a kutyáknak nem elég csak a hús. Már őseiknél sem volt az. Ezért a kutyáknak szánt Acana tápok nagy mennyiségű húson kívül más összetevőket is tartalmaznak, de egyértelműen az előbbire koncentrálnak. Ezáltal kedvencünknek kevesebb is elég és az elhízás kockázata is alacsony így.  Nem csak vöröshúsból készült szuperprémium eledelt gyártanak és forgalmaznak, hanem halakból készült közül is többféle kapható. Az Acana esetében a szuperprémium jelző egyértelműen a hús mennyiségére és minőségére utal, s ezt a vállalat nagyon is komolyan veszi.

A szénhidrát csökkentett mennyisége az elhízás kockázatát is mérsékeli. Mivel azonban a szénhidrátok glükózzá alakulnak, amelyek nagyon fontosak a kutya szervezete számára, érdemes kikérnünk állatorvosunk véleményét arról, hogy kedvencünknek mennyi az ideális mennyiség. Ez házanként eltérő, mivel eltérő körülmények között élnek a kutyák. A mienk meglehet a lustábbig fajta. Neki ennek megfelelő adagra van szüksége.

Fontos, hogy a vemhes és szoptató szukák számára kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrát. Ha a szukák túl kevés szénhidrátot kapnak vemhesség és szoptatás során, akkor az újszülött kölykök túlélési lehetősége alacsony. A szénhidrát általában gabonából származik, ami bizonyos Acana tápok esetében is igaz.

Hamu van az Acana tápokban

A vásárlói vélemények alapján az Acana kutyatáp népszerű választás, mert a kutyák nagyon szeretik, viszont egyes gazdik felfigyeltek az eledelek hamutartalmára. A nyers-hamu alapvetően fontos ásványi anyagokból, vagyis nyomelemekből áll, amely hasznos a szervezet számára. A gazdik jobb szeretik, ha a hamu mennyisége a lehető legalacsonyabb, ezt azonban az is meghatározza, milyen mennyiségben kell ezeket a nyomelemeket az eledelben pótolni. A hiánya vagy megléte még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutyatáp rossz vagy jobb minőségű.

A visszamaradó, nem éghető maradék anyagot nevezik nyershamunak. Egy úgynevezett tokos kemencében, 6 órán keresztül 550°C-ra való hevítéssel kapják.

Acana és a gabona

Arról már esett szó, hogy a farkasok a félig megemésztett növényi táplálékot elfogyasztják az elejtett állattal együtt. Az állateledeleknél ugyanolyan fontos, hogy a magvak, növények úgymond átessenek egy „előemésztésen”, mert a kutyák rövid emésztő csatornája egyéb esetben nem fogja tudni megfelelően megemészteni, s ezáltal nyersen, keményítőként kerülnek majd a vastagbélbe. Itt megerjednek, amely gázképződéshez és hasmenéshez vezet. Természetesen formában ezt a növényevő állat megelőlegezi a ragadozó farkasnak, tápoknál azonban ez a gyártó feladata. A keményítőt „fel kell törni”. Az Acana tápoknál a gabonát sokszor más növényi anyagokkal helyettesítik, amelyek tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre a kutyák szervezetének szüksége van, de nem tartalmaznak (annyi) keményítőt.

Scroll to top