Mi a különbség radiátor és radiátor között?

A főbb radiátor típusok

Rengeteg fajta radiátor létezik a piacon, amelyek között sokszor nehéz eligazodni. A kategorizálás is többféleképpen történhet. Különbséget tehetünk fűtőtest és fűtőtest között annak alapanyaga szerint, üzemmódja szerint, elhelyezhetősége szerint, felhasználási területe szerint és még technológia szerint is. A megfelelő készülék kiválasztása ráadásul szorosan összefügg a meglévő vagy újonnan kialakítandó fűtésrendszertől is. Azon is érdemes elgondolkodni, amennyiben a legapróbb részletek is számítanak, hogy milyen szín és forma számunkra a legmegfelelőbb. Persze a kinézet a legutolsó, ami egy hőleadó készüléknél számít, mégsem elhanyagolható szempont. Szerencsére már a legegyszerűbb, legalacsonyabb árú készülékek is esztétikus kivitelűek, így a szépnél csak szebb kerülhet otthonunkban.

Radiátor típusok anyaguk szerint

Az egyik legkézenfekvőbb a különböző készülékfajtákat azoknak alapanyaga szerint kategorizálni. Ezeknél a hőleadó eszközöknél az alapanyag nem csak a kinézetet és az árat, hanem a hőleadási képességet és az élettartalmat is befolyásolja. Soha el nem évülőnek számítanak az öntöttvas radiátorok. Masszív, nagy tömegű fűtőtestek, melyek nehezen sérülnek és számottevő vízmennyiséget képesek magukban tartani. Jól bírják a nagy nyomást és a magas hőmérsékletet is, ezért a gőz és a vízfűtéses rendszerekben egyaránt megtalálható ez a típus.

Ehhez képest az alumínium készülékek pehelysúlyúnak számítanak, és jóval elegánsabbak. Ezek a fűtőtestek általában tagosíthatók, ami azt jelenti, hogy tetszőleges méretűek és fűtőteljesítményűek. Azonban utólag nehezen telepíthető társasházi fűtésrendszerbe ez a fajta fűtőtest. Rézvezetékek esetén kockázatos reakciók léphetnek fel, amelyek a fűtő készülék gyors kilyukadásához vezetnek.

A legelterjedtebb típus az acéllemez fűtőtest. Hazai gyártók is foglalkoznak vele, így amennyiben ez fontos szempont, akkor plusz egy pont, miért válaszuk ezt a fajtát. Kedvező árkategóriája, a könnyű szerelhetősége és kellemes megjelenése miatt is népszerű. Ez a fajta készülék széles méretskálával rendelkezik és dupla, akár tripla fűtőtest is lehet egybeszerelve, amivel igen nagy hőleadó felületet lehet képezni. Az öntöttvasból készültekhez képest nagyobb fajlagos hőleadással bír, s megfelelő hőszigetelés mellett nagy fűtőteljesítményt képes biztosítani. Az acéllemez azonban nagyon érzékeny a korrózióra és a vékonynak mondható anyagvastagsága miatt a leghamarabb is lyukadhat ki, ha egyszer a rozsda már elkezdte megenni az anyagot.

Az igazán extravagáns otthonokba választhatunk réz, esetleg üvegradiátort is. Ezeknek jóval magasabb az áruk, teljesítményben azonban nem tekinthetők átlagon felülinek.

Radiátor típusok üzemmód szerint

Az üzemmód szerinti rosta a fűtési rendszer szempontjából az egyik legfontosabb. Vannak meleg vizes fűtési rendszerre alkalmazható radiátorok, elektromos és vegyes üzemű készülékek, amelyeket fűtőpatronnal egészítenek ki, így melegvíz mellett elektromosan is működtethetők. Minden kivitelezés előtt egyeztessünk szakemberrel. Főleg társasházi felújításkor nagyon nem mindegy, milyen készüléket szeretnénk beszerelni. Ugyanez igaz régi házak átalakításánál. A fűtésrendszert a hőleadó készülékekkel együtt terveztessük.

Az elektromos fajta remek választás kicsi, eco-friendly háztartások számára. A modern panelek hőleadó képesség megfelelő szigeteléssel felveszi a versenyt a meleg vizes rendszerrel, s tehermentesíti a lakást, hiszen ilyenkor nincs gázszámla. Elektromos padlófűtéssel és törölközőszárító készülékkel még a leghidegebb telek sem jelentenek kellemetlenséget.

Hibrid készülék, vegyes üzemű készülék – általában a fürdőszobába szánt fűtőtestekre jellemző az, hogy többféleképpen üzemeltethetők. A trendek azonban kiragadták ebből őket és ma már folyosók, kisebb helyiségek is fűthetők velük. A fürdőszobai fűtőtesteknél a szezonon kívüli használat utáni igény volt az, amely szükségessé tette e technológia kifejlesztését.

Radiátor elhelyezés és felhasználási terület szerint

Esztétikai és helyigény szerinti kérdés, az, hogy a beépítendő készülékek milyen elrendezésűek és milyen helyiségekbe lettek tervezve. Utóbbiba tartozik a szobai és a törülközőszárító radiátor készülék. Értelemszerűen a forma és a technológia határozza meg, hogy melyik készüléket hova érdemes telepíteni. Ha ezt tudjuk, akkor azt is átlátjuk, hogy a helyiségbe vertikális vagy horizontális az ideálisabb. Amennyiben a házunk lehetőséget ad rá, választhatunk térelválasztó készüléket is.

Radiátor technológia szerint

Nem utolsó szempont, de ebben a felsorolásban az utolsó kategória a fűtőtestek technológia szerinti osztályozása. Eszerint megkülönböztetünk lap-, cső-, tagos és egyedi formájú fűtőkészüléket. Házunk esztétikája, hőigényünk és még számtalan más szempont közbeszól, amikor eljön az ideje annak, hogy kiválaszuk, melyik kerüljön kosarunkba. Az innovatív formák kezdik ellepni a piacot, azonban ezek már egy magasabb árkategóriát képviselnek, amelyet a minőség nem mindig követ. Egy egyszerű, de megbízható fűtőtesttel hosszútávon jobban járunk.

Scroll to top