Amikor eljön a pollen allergia ideje

A pollen allergiások figyelmébe

A legtöbb évszakban megkeseríti az ember életét a pollen allergia. Sokan nem is tudják, hogy ettől szenvednek, de a tüneteket teljes mellszélességgel megélik. Könnyű összetéveszteni a náthával, a megfázással ezt a problémát, a hasonló tünetek következtében, azonban megfelelő kezeléssel minden allergia valamennyire kezelhető, ennek fogunk most egy kicsit jobban utána nézni.

Milyen tünetei vannak a pollen allergiának?

A pollen allergia kellemetlen tünetekkel jár, de általában veszélytelen allergiák közé sorolható. Jellemző rá az orrjáratok eldugulása, ami sok kellemetlenséggel jár, az ember elhasznál annyi zsebkendőt egy nap alatt, amennyit egy nátha alatt tenné. Ez nem csak kellemetlen és pénzkidobás, de a papír zsebkendő könnyen vörössé teszi az ember orrát, sebes lesz az orra körül a bőr, ami beteges benyomást kelt, lesminkelhetetlen, és nehéz eltakarni, bár az utóbbi maszkos időszak előnyünkre válik ebben a problémában. Szintén kellemetlen tünete a pollen allergiának a viszkető szem érzése, amire még csak megoldást sem lehet nagyon találni, a kipirosodott szemek pedig nem csak a munkahelyen kellemetlenek, de a mindennapi élet során is kényelmetlen ilyen körülmények között mutatkozni bárhol. Annyi biztos, hogy az ember pollen allergiától szenvedve nem a leginkább randiképes formáját tudja hozni. Gyakori tünetek közé tartozik még a tüsszentőrohamok, amik kicsit ijesztők lehetnek elsőre, és gyakran végződhetnek orrvérzéssel is akár, de a fáradtság, a levertség és a végtagfájdalom is a tünetek közé sorolható. Ismerősek ezek a tünetek, ugye? A köhögésen kívül gyakorlatilag a megfázás, a nátha tüneteit sorolt most fel, de a mostani, kissé hipochonder világban könnyen tippelhetünk a koronavírusra is – tévesen.

Mi a megoldás? Hogyan kezelhető a pollen allergia?

Szerencsére a pollen allergia nehézségeire is van megoldás, már ha időben tudjuk azonosítani az allergia fajtáját: https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/inhalativ-molekularis-allergia-pollen-panel. Ma már hatásos gyógyszereket találhatunk a piacon, amik a tüneteket néhány óra alatt enyhítik, rendszeres szedésük esetén pedig szinte észrevehetetlenek lesznek. Akárcsak a legtöbb allergia esetében, a pollen allergiánál is elmondható, hogy a tünetek súlyossága és kezelhetősége egyedi, ezért lehet, hogy nem az első gyógyszer lesz az igazi megoldás, vagy éppen az adagolással kell majd egy kicsit kísérletezni a lehetséges adagolások között természetesen. Sajnos a pollen allergia nem olyan, amit az ember el tudna kerülni, hiszen a természetesen levegőre mindannyian megyünk, még ha csak a boltba is ugrik ki az ember. A házban élni folyamatosan itt nem megoldás, nem kerülhetjük el, mint egyes ételeket vagy anyagok viselését. Éppen ezért, a korai felismerése és a kezelés elkezdése nagyon fontos, mielőtt még a tünetek elhatalmasodhatnának az emberen annyira, hogy ne tudjon azoktól rendesen dolgozni vagy esténként aludni. Ne várjuk meg, amíg elkezdünk fulladni esetleg. Kisgyerekek számára kivételesen fontos a korai felismerés, hiszen az immunrendszer folyamatos megerőltetése egyben a betegségekre való hajlamosságot is erősíti.

Alternatív kezelés a pollen allergiára

Gyógyszeres kezelés mellett választhatjuk még a szénanátha kezelésére továbbá a hiposzenzibilizációt, az immunterápiát, ami egy kicsit több időt vesz igénybe az ember életéből, viszont a kezelés hatásosnak bizonyul a legtöbb esetben, tulajdonképpen a többi allergia kialakulását is meggátolja, alternatívaként szóba jöhet még a hypnoterápia is, azonban ez a módszer még nem kifejezetten elterjedt.

Még néhány szó a pollen allergiáról

A pollen allergia bár kellemetlen betegség, allergia, azonban a kezelése legtöbbször csak néhány pirulát igényel, nem érdemes várni a kezelésével. Ahogy azt már említettem, a szabad levegő, a nyíló virágok időszaka elkerülhetetlen, de jó ötlet lehet figyelni a pollennaptárakat, amik segíthetnek megmondani, mikor érdemes elkezdeni a gyógyszer alkalmazását, és mikor hagyjuk ki inkább a virágoskerti sétákat a szabadban. Fontos még megemlíteni, hogy az allergiás nátha magától nem múlik el, mint a megfázás, ezért mindenképpen kezelni kell majd egy idő után. Könnyen átmehet az allergiánk allergiás asztmává, ami már komolyabb változata ennek a krónikus betegségnek.

Mindenképpen kezeltessük tehát a szénanáthát, ne várjunk vele, amíg rosszabb lesz a helyzet. Figyeljünk a gyerekekre is különösen. Ha kell, több gyógyszert is próbáljunk ki, és kikérhetjük az orvos véleményét is. A tavasz, a virágzó növények és fák korszaka gyönyörű, ilyenkor a legjobb kirándulásokat szervezni, a barátokkal vagy a családdal sétálgatni céltalanul. Ahhoz, hogy ezt zavartalanul megtehesse az ember azonban, mindenképpen kezeltetni kell a pollen allergiát. Ne maradj le az allergia miatt a fontos dolgokról az életben! Itt az ideje, hogy az ember visszavágjon, és teljes életet éljen. A hatékony kezeléssel ez könnyedén elérhető, és végre az ember nem fog azon gondolkozni, vajon milyen betegsége is van, hiszen az allergia hatékony kezelésével a tünetek is minimálisra csökkenthetők. Ennyit megér egy kis próbálkozás a különböző kezelésekkel.

Scroll to top