igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés_pic1

Az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés: erre számíthatunk

Mit kell tudni az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetésről?

Az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetésről érdemes néhány szót szólni, hiszen sokan gondolják úgy még most is, hogy az ember könnyen meg tudja úszni ezeket a helyzeteket egy kis figyelmeztetéssel, talán néhány ezer forinttal, miközben a helyzet igen mást mutat a valóságban. Érdemes tehát tájékozódni és tájékoztatni. A jobb tájékoztatás rengeteg embernek elveszi a kedvét attól, hogy megszegje a közúti közlekedés szabályait, úgyhogy érdemes lehet tovább olvasni, bizonyára találni fogunk érdekes és elrettentő dolgokat. Ami nem rossz, el is kell rettennie az embernek az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetéstől is akár, hogy ne üljön alkohol fogyasztása után az autóba. Ez sokaknak természetes, másoknak egyáltalán nem az, csupán egy vállvonás, de reményeim szerint a cikk végére többen lesznek azok, akik az első csoporthoz tartoznak, mint most, a cikk kezdetén. 

igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés_pic2

Az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés részletei

Amit igen enyhe ittas vezetésért járó büntetésképp kaphatunk, az egyáltalán nem „igen enyhe”, mint ahogy a kihágás. Mivel feltételezzük, hogy baleset egyáltalán nem történt, nem sérült meg senki, és még egy kukát sem sodortunk le az útról, akkor beszélhetünk egyáltalán igen enyhe ittas vezetésről. Hogyan kaphatják el akkor mégis az embert? Két oka lehet ennek, hogyha valaki más jön belénk, bár ez ugye a balesetet megint csak behozza a képbe, vagy az egyszerűbb esetben, hogyha az embert félreállítják közúti ellenőrzés során. Ilyenkor persze lehet még szerencsénk, és csak egy gyors igazoltatás lesz, azonban ha nincs ilyen mázlink, akkor szondát is fújnunk kell, és ott sajnos ki is derülnek a dolgok. 

Mit tudunk ilyenkor tenni? Talán csak néhány kortyról volt szó, talán többről is, mindegyiknek megvan a maga neve, fokozata, ennek könnyen utána lehet nézni, hogy milyen százalékok mit jelentek, és máris látjuk, hogy mennyire vagyunk bajban. Most azonban csak az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés következményeiről beszélünk. Ugye, amint valaki szervezetében alkoholt észlelnek, annak elveszik a vezetői engedélyét, lehet gondolkodni, hogy jutunk haza, és be kell menni a kapitányságra is. Arra ilyenkor ne is számítsunk, hogy majd ha azt mondjuk, nincs nálunk a jogosítvány, akkor talán kibújhatunk a dolog alól, éppen ellenkezőleg, még további büntetésre számíthatunk, ugyanis ezt az iratot mindig magunknál kell tartanunk. 

Ha már megtörtént a baj: igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés

Mit is kaphatunk tehát, hogyha igen enyhe ittas vezetésért járó büntetésről van szó? Elsősorban eltiltásra számíthatunk, hogyha már bent vagyunk a kapitányságon és beszolgáltattuk a jogosítványunkat. Ezután következhet a pénzbírság, és persze számítanunk kell büntetőpontokra is, amik mindig ott lesznek a jogosítványban, hogy lássák a rendőrségnél. Nagy hátrány, mert így további kihágások miatt könnyen elveszíthetjük a vezetéshez való jogunkat, és ehhez nem is kell nagyon próbálkozni egyébként. 

Ami az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés körébe nem szokott tartozni, az a képzés, amit esetleg el kell végeznie néhány embernek, hogy újra volán mögé ülhessen, illetve nem fogunk szabadságvesztést sem kapni természetesen, így ezek miatt jobb esetben nem is kell igazán aggódni. 

Az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetések enyhítése

Az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetéseket is nehéz enyhíteni, és az ember segítség nélkül aligha fogja megoldani ezt. A legjobb, amit tehetünk, amikor alkoholt találnak a szervezetünkben, hogy felvesszük a kapcsolatot egy ügyvéddel, aki kifejezetten ittas vezetéssel foglalkozik. Ő már az első pillanattól kezdve segítheti a munkát, elmondja, hogyan viselkedjünk a kikérdezésen, mit mondjunk. Így lefaraghatunk több igen enyhe ittas vezetésért járó büntetésből is. 

igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés_pic3

A pénzbírság kellemesebb összeg lehet, de azért így sem fillérekre kell számítani, azonban az eltiltás sokkal kedvezőbb lehet. A legalább egyhónapos időtartamon azonban ez sem segít kifejezetten, de mondjuk lehet, hogy nem fél év lesz a dologból, hanem csak két- vagy három hónap. Az is fontos, hogy milyen kategóriában „kaptak el” minket, akinek több járműkategóriára is van vezetői engedélye, az esetleg egyéb járműveket még tud vezetni, úgyhogy erről sem érdemes megfeledkezni, főleg akkor, hogyha a munkánk a szállítmányozás, és nem szeretnénk a néhány hónapos kimaradás miatt elveszíteni azt ilyen könnyen. Ehhez persze az kell, hogy személyautóban történjen az enyhe ittas vezetés. 

Összességében tehát ilyen az igen enyhe ittas vezetésért járó büntetés, és ezeken tud enyhíteni, hogyha egy szakember segítségét kérjük már az elejétől. Már a kapitányságon is értékelni fogják, hogyha az ember komolyan áll az ügyhöz, és egy szakemberrel tudnak beszélni, úgyhogy én mindenképpen jó ötletnek tartom ilyenkor egy jogi személy képviseletét igénybe venni, hogy a lehető legjobban ki tudjunk jönni a helyzetből. Nem kötelező persze, inkább erősen ajánlott, hogyha nem szeretnénk hosszú időt tölteni vezetés nélkül

Scroll to top